Wednesday, January 5, 2011

Kek Kukus Buah-Buahan Campuran


Arini mood nk share resipi kek kukus buah-buahan campuran...psl ade org tny, so klu terbaca dan teringin nk mencuba...silakan....nk kate dah expert taklah..tapi boleylah psl mak skng dah bg tugasan ni tuk aku wt tiap kali raya atau ade family event. Oh ya, resipi ni sbnrnye aku yg reka sendiri ikut sesedap rasa psl resipi asal mak dah ilang...tp jgn risau...even x berapa lengkap tp klu cuba jadi je...hehe




KEK KUKUS BUAH-BUAHAN BASAH

Bahan-bahannya:
600 gram tepung gandum (siap diayak)
300 gram gula halus (siap diayak)
7 biji telur (x kisahlah pape gred)
500 gram mentega (eg. cap butterfly atau cap bintang)
500 gram buah-buahan campuran
1 sudu bsr soda bikarbonat
1 sudu bsr cream of tartar
1 sudu bsr esen vanilla
1 sudu bsr perisa oren
1 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
loyang @ bekas plastik feberet



Cara nak wat :


Kacau mentega dan gula sampai kembang....ketepikan.

Pukul telur sampai kembang...campurkan sedikit demi sedikit telur yg dah kembang ni ke dlm adunan mentega td sampai abis.

Pastu campur krim tartar, bikarbonat, esen vanilla dan perisa oren dlm adunan..kacau sebati.

Then, masukkan tepung dan campuran buah-buahan ke dlm adunan..kacau gak sehingga sebati. Dah setel, ketepikan.

Masak lak gula sampai hangus...tp pastikan jgn terlalu hangus sbb nanti kek jd pahit lak. Dah ada gula hangus ni, tuang dlm adunan dan kacau sebati.

Last, tuang adunan ke dlm loyang atau mangkuk feberet anda...tp pastikan dah didihkan air dlm periuk yg sesuai...

Adunan siap utk dikukus. Haaa...kalau nak kek ni tahan lama...kenalah bersabar selama 4 jam ye...


Selamat mencuba!!!





2 comments:

zai said...

resepi mak..resepi mak..huh..bak la mai penang..anto gn pos xpress..

JaypeEyma said...

hmmm..boley2...bak 30 hinggit tuk 1 loyang